2008. február 17., vasárnap

Mosás 2.

Az 'ahány ember, annyi féle...' közmondás valószínűleg a mosható pelenkák mosási technikáira is kiválóan levetíthető. Mindenkinek van tuti tippje, hogy mitől lesz a legjobb és legtisztább a pelus. Álljon hát itt egy újabb "recept" :)
A szennyezett pelenka tárolásának két fő módja létezik, a száraz és a vizes. Mindkét tárolási mód esetében szükségünk van egy viszonylag nagy méretű, jól zárható tárolódobozra, vagy vödörre. Több gyártó is kínál ilyen terméket, mi az Ingvar Kamprad nevével fémjelzett áruházban szereztünk be egy tetős dobozt, viszonylag barátságos áron. A vizes tárolás mellett voksoltunk, amelynek hozzávalói: 1. víz (mi forrót öntünk bele, így még fél napig tartja a meleget-langyosat  2. kb. 1 deci ecet (10%-os) a fertőtlenítés miatt  3. 5-6 csepp teafa olaj, hogy kissé "lazítsa" az ecet szagát. Ebbe mennek bele a pelusok, és mindaddig itt is áznak, ameddig nem kerülnek a mosógépbe. 
Mosás: Több összetevő kipróbálása után az alábbi 'kombó' vált be legjobban: a mosópor-tartóba Almawin márkájú öko-mosópor (nem a legolcsóbb, de hihetetlenül jó az illata, és hatékonyan tisztít), 1 evőkanál Almawin-es fehérítőpor és 1 evőkanál Bambino Mio pelenkafertőtlenítő adalék. Az öblítő helyére van aki rak ecetet, mi azt kihagyjuk, hiszen a fertőtlenítést más anyag végzi. 
És mi a helyzet az igazán makacs foltokkal? :) Sokan esküsznek rá, hogy a napfénynél nincs jobb. Én pedig a marhaepe-fehérítőszappanra esküszöm :) Mivel mi szárítógépben szárítjuk a pelenkákat, így a napfény kilőve. Fehérítőből is Almawin-es márkájút használunk, de van másféle márkában is, egyébként viszonylag sokáig elég egy szappan, és 500 Ft alatt van az ára, nem olyan vészes összeg. 

Nincsenek megjegyzések: