2008. február 24., vasárnap

PELENKA ALAPOK

Hogy induljon el az, aki még sosem találkozott mosható pelenkával? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Hogy lehet megkönnyíteni az eligazodást a márkák, változatok, anyagok között? Ezt próbálom összefoglalni, hogy aki most kezdi a tájékozódást, ne kelljen nulláról indulnia.

Először is le kell szögezni, a mai mosható pelenkák már rengetegféle változatban kaphatóak, sokat fejlődtünk a mi gyerekkorunk pelenkáihoz képest.
Ezeket már nem kell, sőt nem is szabad vasalni, nem kell hypózni, és a tárolása sem csupán hypós ill ecetes vízben történhet (lásd a többi blogbejegyzést). Természetesen nem másznak be maguktól a mosógépbe és nem teregetődnek ki maguktól, de a mindennapokban nem jelent annyival több idő és energiaráfordítást, amennyivel több haszna van a dolognak.
A baba bőrével természetes anyag érintkezik, jóval kevesebb (sőt többnyire egyáltalán semennyi) popsikrémre van szükség, és jóval kevesebb szemetet termelünk velük.
És, ha az embert nem kapja el a gépszíj és nem akarja valamennyi pelenkát kipróbálni (vigyázat! Szenvedéllyé válhat!), anyagilag is kedvezőbb, mint az eldobhatós, persze egy összegben nagyobb kiadást jelent, mint a másik változat.

Ennyi bevezetés után vágjunk bele.

Alaptípusok:

A) AIO – All in One, azaz külső és belső egyben
Előnye: nem kell külön ráadni a babára
Hátrány: lassabban szárad, és az ára is magasabb

B) Külső és belső külön
Előnye: a különböző márkájú, méretű és anyagú külsők és belsők kombinálhatóak (természetesen nem mindegyik mindegyikkel, de jó néhány márka kompatibilis egymással)
Hátránya: néhány pillanattal több ideig tart feladni, de gyakorlattal ez nem jelent nagy időráfordítást.

Külsők típusai anyag szerint:

Külsőkből a baba növekedésével nagyobb méreteket kell venni, ebből nem létezik olyan, amit a kezdetektől a szobatisztaságig használhatunk.

a) légáteresztő műanyag külső:
vízálló, légáteresztő műanyag külsők, mosógépben moshatóak (Monapel külső, BM külső, PopoWrap, Popolini BravoWrap, Kushies stb)
--- tépőzáras záródásúak
--- patentos záródásúak
--- belebújósak

b) -gyapjú külső:
természetes anyag, kezelése kicsit bonyolultabb, de nem ördöngösség (langyos vízben mosni, lanolinozni, hűvös helyen szárítani). Ekcémás babáknak nem javasolt.
-- saját készítésű (ügyes kezű anyukák maguk is elkészíthetik)
-- gépi kötött nadrág(Popolini, Lotties)
-- gyapjúszövet (Popolini woolWrap)

c) gumibugyi (hagyományos):
néhány helyen kapható, teljesen vízzáró, de nem légáteresztő. Előnye az ára.

d) pamut külső:
erről még csak hallottam, állítólag külföldi oldalakon már fellelhető ez is, nedvességzáró, de légáteresztő. Szerintem ez is valahogy kezelve lehet, ill poliészter rétege is lehet, a pamut önmagában ui áteresztené a nedvességet (de ez csak az én véleményem, ilyennel még nem találkoztam).


Belsők típusai:

A) hajtogatós:
általában ez a fajta jut mindenki eszébe a textilpelenka szó hallatán. A mai ún. prefoldok azonban már több rétegűek, és sokkal jobb nedvszívóképességűek, mint a régiek. (Bambino Mio pelenkabelsők, Popolini prefoldok). Természetesen létezik a régivel megegyező, tetra pelenka is, ez egy rétegű, de hajtogatással a kívánt méretre alakítható. Mi is ilyen tetrában nőttünk fel.

B) nadrágpelenkák
gyakorlatilag a prefoldokon kívül az összes többi textilpelenka. Szabásukat tekintve olyanok, mint az eldobhatós pelenkák, csak textilből készültek.
a) egy méret születéstől szobatisztaságig
(általában 3-15 kg-ig) (Monapel, Popo One size, ...): általában patentok segítségével a mérete szabályozható, egészen kicsitől a nagy méretig.
Előny: költségtakarékosabb, csak egy belső szettet kell megvenni az egész textilpelenkás korszak alatt
Hátrány: főleg a kisebb babáknál fajlagosan nagyobb a csomag a popsin.
b) több méret (Popolini two size...)
Előny: kisebb csomag, csinosabb popsi
Hátrány: a baba növekedésével a belsőket le kell cserélni, újba kell beruházni. Ez viszont lehet előny is, ha több babát tervezünk, amíg a nagy hordja a nagyobb méretet, a kis jövevény használhatja a kisebb méreteket.

C) Megkötős belsők: főként kisebb babáknál alkalmazható, kis egyszerűsítéssel trapéz formájú pamutanyag, egyik végén kötőkkel, melyekkel lehet a babára adni. Korábbi bejegyzések között részletes leírás található.

D) és ne feledkezzünk meg a papírbetétről. Bár ez nem szorosan véve része a belsőnek, de igazán hasznos tud lenni, főleg a „nagy dolgok” esetében.

Belsők anyag szerint:

Itt nem részletezem, rengetegféle változat létezik, a biopamuttól a frottíron és a flanelen át a bambuszig. Aki kedvet kapott, ezeknek már utána tud nézni. A belül nedvszívó maggal ellátott pelenkák általában több folyadékot tudnak magukba zárni, viszont nehezebben száradnak.

Márkák:
Szintén hatalmas a választék, akinek meghoztam a kedvét, a javasolt linkeken végigböngészheti az egyes márkák felhozatalát.
Elnézést kérek, hogy a példáknál nem tudtam valamennyi márkával példálózni, mivel nem ismerem valamennyit.

Remélem, sikerült áttekintést nyújtanom, és kedvet csinálnom a textilpelenkázáshoz.
Utószóként szeretném átnyújtani az alábbi, megfontolandó idézetet:
„Ezt a földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.
Szívből kívánom, hogy nektek is legalább akkora örömetek teljen a textilpelenkázásban, mint amekkora élvezettel készítettem el az összefoglalást.

4 megjegyzés:

Lívi írta...

Egész gyorsan megszületett ez az írás! :-) Jó kis összefoglaló lett! :-)

Livus

Laeres írta...

Nagyon kreatív lett, optimális hosszúság, tartalomkoncentráció. Így kell egy jó cikket megírni.

Unknown írta...

Sziasztok, én most használom újra a Monapel pelenkákat (második gyereknél), és a külsővel (L-es)nem vagyok megelégedve, mert a tépőzár hozzáér a hasához, és kidörzsöli. Tudnátok helyette valami más márkát ajánlani, ami mondjuk nem tépőzáras, és meg vagytok vele elégedve?

ikra írta...

Köszönön a dicséreteket :)

Patrícia: gyapjú, gyapjú, gyapjú!!!