2008. június 1., vasárnap

Ha elkap a gépszíj... - pelenkakülsők külföldről

Majdnem minden lelkes textilpelenkázónak van olyan korszaka, amikor "elkapja a gépszíj", és újabb és újabb csodás dolgokat szeretne kipróbálni. A lehetőségeknek tulajdonképpen csak az anyagiak és a józan belátás szabhatnak határt, különösen, ha az ember (lánya) nem viszonyul ellenségesen a külföldi vásárlásokhoz. Persze külföldről pelenkát venni környezettudatos szempontból meglehetős luxus, azonban van, amikor nem tudunk ellenállni.

A külföldi oldalakat akkor kezdtem nézegetni, amikor a BM prefoldokhoz kerestem új külsőt, és az itthoni választékkal nem voltam kibékülve. A legnagyobb meglepetésem a hatalmas választék volt, és az, hogy ha kifog az ember akciókat, olcsó dollárt stb. nem is lényegesen drágább, mint az itthoni webáruházakban. Legfeljebb a szállítási költség lesz kicsit több, de ez sem egetrengető.

Bár végül többféle pelenkát is vettem, azokat egyelőre nem használjuk, így most a használatba vett külsőket mutatom csak be.

Az első adag szerzeményem a baba hasát kidörzsölő BM külsők kiváltására beszerzett Imse Vimse külsők voltak. Nem túl környezettudatos, inkább anyagi megfontolásokból Amerikából érkeztek (14,6 $ vs. 14,3 €, miközben a dollár 160-170 Ft, az euro pedig 250-260 Ft).

Első ránézésre szépen megvarrt, kompakt darab, nagyon puha, még a tépőzárnál is (ami nem mondható el pl. a BM külsőkről...) További jó pont, hogy elég széles a tépőzár része. (Persze ez lehet hátrány is, hiszen így nem olyan csinos a bugyor, mint a BM külsőben, de az előzmények után ez annyira nem izgatott.)
A mintája nagyon szép - bár ez szubjektív dolog - én azt szeretem, ha a pelenkabelső fehér vagy natúr, de a külső... annak mintásnak kell lennie...(az állatkertesbe egyszerűen beleszerettem).


A külső része egy vékony biopamut anyag, belül egy PUL réteg van puha poliészter anyaggal kombinálva - maga a műanyag nem látszik ki, csak a combgumírozásnál. Nagyon jónak tartom, hogy hátul a fenékrész felett is van gumírozás (asszem, mint a reklámbeli Pampers-eken).

Ami a használatot illeti - már kb. 4 hónapja használjuk őket. A Newborn méretbe pont belepasszol a BM kisebb méretű belsője. Semmi dörzsöléses probléma nem volt, tökéletesen bevált. Eleinte kicsit széles volt a feneke, ekkor a korábban bemutatott hajtogatási módokat használtam, de mostanra belehízott, így a hagyományos lányos háromba hajtás a nyerő.
Úgy látom, ez a kombináció ki fog tartani addig, amíg a baba ki nem növi a kis méretű BM perfoldokat.

Hátulról 7 kilósan... és elölről 5 kilósan.
Az ára pedig... mivel bespájzoltam belőlük nagyobb méretekből is, így a szállítási költség sem volt arányaiban túl nagy - egy külső kb. 2700 Ft-ra jött ki, ami szerintem egészen barátságos ár, a BM sem olcsóbb.
A következő szerzeményem két gyapjúkülső volt - ezeket Angliából vettem, és semmi racionális okom nem volt rá, csak nagyon-nagyon tetszettek a Babylonglegs gyapjúkülsők. Volt kockázata a dolognak, mert ekcémás volt a baba kisebb korában, és volt esélye, hogy nem fogja bírni a gyapjút, de szerencsére semmi gond nincs vele eddig. Igaz, nem állandóan használjuk őket.

Először a Babylonglegs:

Tulajdonképpen nem egy praktikus darab, olyan, mint egy rövidnadrág, szóval nem olyan egyszerű feladni, mint a tépőzáras vagy patentos külsőket. Viszont cserébe egy műalkotás... :-))
Használat előtt kimostam, és beáztattam lanolinos vízbe (annyira nem vagyok bátor, hogy gyógyszertári lanolinnal kísérletezzek - ez készen kapható ún. "gyapjúkúra"), tökéletesen működik, nem ázik át. Persze ezt nadrágpelenkával használjuk, nem prefolddal. Ez a "kimenős" nyári külsőnk - sétákhoz szoktam ráadni a babára, hogy a babakocsiban ne fülledjen be túlságosan a popsi.


A másik egy tépőzáras gyapjúkülső, olyasmi, mint a náluk kapható Popolini WoolWrap, csak nem patenttal, hanem tépőzárral. 

A márkája Baby BeeHinds. (Tulajdonképpen csak bónusz volt, mert átszámolva meglepően olcsónak tűnt a Popolinikhez képest (kb. 3700 Ft), és mivel a szállítási költség már nem számított, rendeltem ezt is.) Nagyon egyszerű a fazonja, viszont ez is tökéletesen működik. A méret M-es, ami most már jó az éjszaka használt nadrágpelenkákhoz, így ez az éjszakai külsőnk. Szó, ami szó, nem kicsi a bugyor, de éjszakára tökéletes. Néha előfordul, hogy reggelre nedves lesz, akkor napközben szárad, de még nem ázott át, és nem is folyt ki soha semmi.

9 megjegyzés:

Lívia írta...

Clea, elárulnád nekem, honnan rendelted az ImseVimse külsőket? Nekem is az a bajom a BMmel, hogy a tépőzárnál visszapöndörödik, és így a fiam pocakját dörzsöli. Nemsokára ülni fog, már most próbálkozik, és akkor sokkal többet fog előregörnyedni a hasára...
Köszi!
Lívia

Clea írta...

Szia Lívia,

Earthy Birthy Mama:
http://www.earthybirthymama.com/covers/imseorganic.html

Remélem, sikerül. :-))

Clea írta...

Közben reggel lett, és jobban az agyamnál vagyok... Livia, azért ha a prefoldhoz keresel másik külsőt, érdemes megnézni pl. a Bummis vagy a LiteWrap külsőket is, lehet, hogy azok végül szimpatikusabbak lesznek. Ezek inkább valók prefoldhoz, mint az Imse Vimse, bár én ezt is nagyon szeretem.

liv írta...

Nagyon jó még a ProRap külső is. A tépőzár miatt is jobb a BM-nél, és a legolcsóbb, átszámolva 1300 Ft-ért rendeltük darabját!

N.Zsuzsi írta...

Szia,
lenne egy kérésem. Írhatnék egy cikket a blogod alapján (terméseztesen a forrás megjelölésével) az alapvető infókkal a mosható pelusokról? Az oldal, aminek szerkesztője vagyok, a www.tyukanyo.hu
Zsuzsi

Laeres írta...

Kedves Zsuzsi,

természetesen felhasználhatod az írásokat. Egyébként többen írjuk a blogot, nem egy ember. Üdv

Péter

Lívia írta...

Bocsánat, kicsit elhavazódtam, csak most jártam erre a kérdésfeltevés óta... Köszönöm szépen, meg fogom nézni ezeket a külsőket, meg a linket, és szerintem tapogatózom a gyapjúkülső felé is, bár a lanolinozás elég macerásnak tűnik :-)
Lívia

N.Zsuzsi írta...

Sziasztok, kész a cikk:
http://www.tyukanyo.hu/articles/1/174/moshato_pelenka-1.html
Köszönjük a lehetőséget :)

Laeres írta...

Kedves Zsuzsi,

köszi a cikket, örülök hogy tudtad használni az oldalunkat. üdv

PÉter