2008. november 21., péntek

Lenya és Woolwikkel Amsterdam gyapjúkülsők

Mivel prefold pelenkákat használok, így nagyon megörültem, amikor egy német webshopban találtam kifejezetten prefoldhoz való gyapjú pelekakülsőket. Mindjárt meg is rendeltem egy-egy Lenya és Woolwikkel Amsterdam tipusú tépőzáras gyapjúfilc külsőt. (Azért volt fontos, hogy tépőzáras legyen, mert nem akartam snapy kapcsot használni a prefoldhoz.) Már első tapintásra is nagyon puhák voltak, és rendkívül vékonyak (a középső részen két réteg filc van, ami kb. annyira vastag, mint egy réteg polár), szemben az eddig általam ismert kötött gyapjú külsőkkel. A használat során még puhultak is. A tépőzár is puha, széles Aplix, nem nyomja a pocit. Olvastam róluk, hogy a hordozást is bírják, s ez én is tapasztaltam. Egy-két órát mindenképpen, hosszabb ideig még nem próbáltam. Ennyi idő alatt nem lett nedves érzetű sem a gatyusz külső fele, sem a body. Egyébként azt is olvastam a kötött gyapjú külsőkről, hogy előfordul, hogy a gatyó, ill. a gyermek bodyja is egy kicsit „párás” lesz. Ezt a filc külsőknél soha nem tapasztaltam. A két réteg közül a külső mindig tökéletesen száraz maradt. Pedig előfordult, hogy egy-egy hosszabb alvás miatt akár 4 órát is a babán volt. (Megjegyzem kisfiam van, aki a hasán alszik, tehát elöl próbára van téve a gatyó rendesen.) Nagyon tetszik a Woolwikkel külsőben, hogy a combnál kis patentokkal állítható a méret, így biztosítva a tökéletes záródást. Állítólag a Lenya külsőknél is van patent a nagyobb méreteknél.
Ami a fazonját illeti, hát lehetne kicsit „bikini-szabásúbb”, azaz a csípőt, combot szabadabban hagyhatná. Persze ez lehet, hogy csak engem zavar, mert én a BM külsőkhöz vagyok szokva.
Egyébként a széles csípőrész miatt szerintem hordható lehet nadrágpelenkával is.
Lanolinozni igen egyszerű (a „száraz” verzióval), valahogy sokkal egyenletesebben el lehet oszlatni rajta a lanolint, mint a kötötteken. Próbáltam a lanolint vízben is feloldani, (úgy olvastam, hogy két liter vízhez egy teáskanál lanolin kell, plusz 2 csepp mosogatószer emulgeálószernek), de mire lehűlt a víz, sajnos újra összeállt a lanolin, így nem mertem beletenni a gatyókat. Gyanítom, hogy a gyógyszertári 100%-os lanolin erre nem alkalmas.
Nagyon megszerettem ezeket a külsőket, de azt hozzá kell tennem, hogy ha naponta többször is kakil a baba (anyatejeset), akkor azért nem biztos, hogy ideális a prefold (snapy nélkül) és gyapjú kombináció.

Köszönet Pancsának a cikkért.

Nincsenek megjegyzések: