2008. február 4., hétfő

Kushies, Popolini, Monapel, Carolino pelenkák, külsők, AIO, stb...

Amikor elhatároztam, hogy mosható pelenkát fogunk használni, nem tudtam dönteni, hogy melyik márkát válasszam...ezért úgy döntöttem, hogy a számomra szimpatikus és elérhető darabokból beszerzek egyet-egyet és kipróbálom őket, majd ezután bővítem repertoáromat. íme eddigi tapasztalataim. (Amire először rájöttem: mindegyik belsőm mindegyik külsővel kompatibilis.) Nos újra itt! Eltelt pár hét és újabb tapasztalatokat gyűtöttem. Más színt választottam, hogy könnyebben áttekinthető legyen.
  • Kushies basic (belső):
Először egy darabot szereztem be, majd kibővítettem 9-re a mennyiséget. Nagyon tetszett, hogy mintás és puha anyagból van, mert valljuk be (legalábbis nekem) szempont a kinézet is :) Kisbabám elég hosszú és vékony, mégis jól rá lehet igazítani. Tépőzárral állítható. Nagyon jó nedvszívó. Ez szárad szerintem a leggyorsabban a többi márkához képest. Leginkább a hozzá való Kushies külsővel használom, de ugyanúgy jó a többivel is (Monapel, Popolini).
  • Kushies prefold (hajtogatós pelenka):
Ezt már csak a saját kedvemre vettem, mert nagyon tetszett, hogy ezek is mintásak. Nagyon finom puha anyagból van és még tetszik benne, hogy nem olyan vastag és ormótlan mint a Popolini prefold. Előre összehajtogatva tárolom, így a feladásnál időt spórolok. Ha csak rövid ideig van benne a baba, akkor önmagában, ha hosszabb ideig, akkor egy Kushies pelenkabetéttel kiegészítve adom a gyerekre.


  • Kushies Classic:
Vastagabb, több rétegű, mint a Basic. Éjszakára ajálják, vagy amikor a baba többet pisil (pl fogzás). Egyszer próbáltam és tényleg sok nedvességet elnyel. Van benne egy bevarrt nyelv szerű betét, amit lányoknál és fiúknál másképp lehet hajtani, illetve tehető bele extra pelenkabetét is. Amikor az eredeti cikket írtam, akkor még csak nappal próbáltam, ismerkedtem a classic pelussal. Azóta bizonyított éjszaka is. Tényleg szuper, jó sokat bír. Testtem bele egy plussz pelenkabetétet is a biztonság kedvéért és Monapel vagy Popolini külsőt adtam hozzá (Kushies külsőt nem mertem még a pamutszegély miatt, mert az néha kivezeti a nedvességet a ruhára).
  • Kushies pelenkabetét:
Nagyon praktikus és univerzális darab, minden márkájú pelenka belsőbe és prefoldba beilleszthető plussz nedvszívó réteg. Nem túl vastag, de kellemes anyag. Mivel nem bumszli ezért akár kettő is betehető a pelusba, ha szükséges.
  • Kushies Ultra (All In One, azaz egyben külső és belső):
Ezeket még nem nagyon használom, mivel vékony a baba (hiába 4,5 kg) eláll combnál. Azért vettem ilyet is, hátha olyan helyzet adódik amikor szempont a gyorsaság, egyszerűség. Egyszer próbáltam és annak ellenére, hogy eláll combnál, nem folyt ki belőle a pisi, tehát jó nedvszívó. Azóta többször is próbáltam és tényleg hiába áll el combnál, nem ereszti ki a pisit.
  • Kushies külsők (fehér, taft):
Kedvelem őket, ezekből van a legtöbb, nem vág be a pocaknál. Tépőzáras. A taft valamivel mutatósabb, legalábbis feltűnőbb, mert színes, viszont azt írják, hogy rövidebb élettartamú, mint a fehér változat. Meglátjuk. Nyáron viszont nagyon csinos lesz benne a gyerek, amikor nem lesz rajta nadrág :) Tapasztalataim egyelőre azt mutatják, hogy a taft nem vezeti ki a nedvességet, pedig ennek is pamut szegélye van, igaz más kicsit, mint a fehéreké. A fehér külsők néha pisis ruhát eredményeznek a szegély miatt (viszont, sokkal finomabb és nem dörgöli, irritálja a baba bőrét), de ez nem gyakori, mondhatni ritka.


  • Popolini Two Size (Soft és Bambusz):
Nagyon kellemes nadrág formájúak, pattenttal állítható a derék és a combrész. Puha frottír nagyrészt mindkettő, a Soft picit nedvszívóbb. Lassabban szárad mint a Kushies, ezeket rá szoktam tenni a radiátorra, hogy hamarabb száradjanak. Ezek is elállnak még picit combnál, de eddig nem folyt ki belőlük semmi.
  • Popolini Kombolino:
Nem tudom, hogy kapható-e még. Több méret szükségeltetik belőle (S, M, L), ahogy nő a baba. Tépőzárral kell a hátsó részét a külsőhöz illeszteni, az elején nem kell rögzíteni csak a külső tartja a babán. Jó kis vastag darab, jó nedvszívó és többet bír el mint a Popo Two Size (bármelyik fajta). Azóta ezt a pelus is volt a babán hosszabb ideig (4-5 órát) és jól vizsgázott.
  • Popolini Prefold (hajtogatós pelenka):
Nagyon egyszerűen hajtogatható (csak háromba kell hajtani). Jó vastag emiatt elég jó nedvszívó, de emiatt szerintem elöl picit vaskos a csomag. Elég olcsó is, azt hiszem 480 Ft/db. Bármelyik külsőbe jó szintén.
  • Popolini külső (Popowrap):
Tépőzárral záródik. Különböző színekben kapható, finom tapintású. Valahogy nekem a Kushies szimpatikusabb, de nincs ezzel sem semmi baj. Éjszakára ezt használom inkább, meg a Monapelt, mert a hosszú és nem túl vastag combú kisfiamon valahogy biztonságosabbnak tűnik, ha hosszú időt kell kibírnia a következő pelenkázásig :)
  • Popolini kötős pelenka:
Még nem próbáltam. 100% pamut, megkötős. Végre megmutatta egy topictársam, hogy hogy is kell feladni a babára ezt a fajta pelenkát. Eddig csak tetszett, de a szekrényben várt a sorára. Nagyon kellemes, szerintem van egy nosztalgikus "fílingje" a dolognak. Előnye, hogy szuperul idomul a baba alakjához (egy méret) és lehet variálni, hogy kislány vagy kisfiú viseli (elölre vagy középre kerülhet dupla, tripla réteg). Egyszerű feladni a gyerekre, bár ha ficánkol, kétségtelen, hogy a tépőzáras a legegyszerűbb. Nem bumszli, helyes a popó benne!




  • Carolino AIO:
Különböző színekben kapható. Nekem egy szürke van, de csak vész esetén használom egyelőre (ha a többi fajat mosásban lenne), mert egyelőre eláll combnál, és kifolyik belőle a pisi is meg a kaki is...talán dundibb gyereknél jó. egyébként gyorsan feladható és van hozzá plussz betét is.
  • Monapel belső:
Az a jó benne, hogy újszülött kortól jó egészen szobatisztaságig, de pont ez a hátránya is. Nem próbáltam még ki, mert attól félek, hogy túl nagy lesz a csomag, de ígérem pótolom a hiányt. árban ez a legolcsóbb. Kipróbáltam és szuper! Pattentokkal állítható méretre, jelenleg a legkisebb méretben használjuk. Kineveztem éjszakai pelenkának ( a Kushies classicok mellett) mert annyira jó nedvszívó és vastag, ezért sok pisi fér el benne. Alapból jár hozzá egy pelenkabetét (ha valaki emellett dönt, akkor nem kell külön venni), amit éjszakára beleteszek, nappalra nem. Ez is nagyon jól idomul a babához, nem áll el sehol még vékony babánál sem ( a tépőzár része tényleg nagyon tág határok közt állítható!!!) annyira megtetszett, -hogy bár megvan már a pelenkakészletem a gyerek kb 9-10 kg-s súlyáig-,hogy veszek belőle még 3 db-ot éjszakára vagy a nedvesebb időszakokra. Mivel 15 kg-ig jó, ezért jó sokáig tudom majd használni. (És mégegyszer, ez a legolcsóbb!)
  • Monapel külső:
Tépőzáras, pontosan úgy néz ki, mint a Popowrap, csak olcsóbb. Lásd a leírást ott.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia, koszonom a hasznos leirast :) pont pelenkavasarlas elott vagyok es a Monapel nagyon szimpatikus, de kivancsi voltam tapasztalati velemenyre is, nem csak a reklamszovegre. ezt most megkaptam :)
udv, Crear

Laeres írta...

Kedves Crear,

örülünk, hogy hasznosnak találtad az írást. Főként azért jött létre az oldal, hogy valódi tapasztalatokról tudjunk számot adni, és ne üresreklámszlogenekkel terheljük az embereket.

Névtelen írta...

mi monapelt használunk és most nagyon örülök hogy rátaláltam erre az oldalra. Nálunk a monapel külső nem vált be, de csak a 4-10 kg-os, az elöző méret nagyon jó volt.
helyette vettem Kushies külsőt és az nagyon jó, de még kell vennem és jó hogy kipróbáltad a Kushies taftját mert amellett fogok majd most dönteni a sima pamut szélű tényleg kiengedi a pisit.
köszönöm a véleményeket a márkákról!!!

Névtelen írta...

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Ha minden jól megy, március végén szülök, de már alig várom, hogy megrendelhessem, és használhassam a pelusokat. Hintem mindenhol az "igét", nem mindenhol, de többnyire pozitívan állnak hozzá.
Még a védőnő is el volt ájulva, és nagyon várja a személyes tapasztalataimat. Köszönöm az ittenieket, nagyon hasznos...

Névtelen írta...

Ó egek! Azt hittem, hogy 57 év és két gyerek után már a kisujjamban van a pelenkázás! Erre itt ülök, mint egy űrlény, kapkodom a fejem. Miről van szó? A mosható pelenka több darabos? Van külső, belső, hajtogatni is kell? Tulajdonképpen melyik márka volt a befutó? A menyem január végén szül, az én dolgom beszerezni a pelusokat, és most már látom, hogy nagy fába vágtam a fejszémet :-(((
üdv, faboszi

Laeres írta...

Kedves Faboszi,

igen, elég sok típus van, de igyekszünk megkönnyíteni az informálódást. Érdemes elolvasni a pelenkázás alapjairól szóló cikket: http://moshatopelus.blogspot.com/2008/02/pelenka-alapok.html
És a bal oldalon találsz még két további írást. Ezután érdemes jobban belemerülni, de ha kérdésed van, írj bátran a moshatopelus@gmail.com címre, amiben tudunk segítünk. Örülök, hogy eljutottál a blogra :)Üdv

Laeres

Katinka írta...

Sziasztok, mi Monapel pelust használunk jelenleg mindkét lányomnál. A nagyobbik nagyon keveset mozgott fejlesztő tornára is járunk. Kétségtelen, hogy szerintem nem mozog benne olyan könnyen, amíg pindur, Nektek erről mi a tapasztalatotok?

Unknown írta...

Második babát várom.. Elsőnél Monapeleztem, és elégedett voltam. Nem is próbltam mást... Ami miatt most megint keresésben vagyok, hogy a patentok mentén teljesen szétmentek, és a tépőzárak sem működnek már rendesen.. csak a legkisebb külsők bírták a kiképzést.
Most Sk gyapjúkülsőket készítek, és kinéztem a Popolini kötős pelenka mintáját, hogy ilyet kéne varrni. Az lenne a kérdésem, hogy ennek a külső része rugalmas? Vagy csak nekem tűnik úgy?