2008. május 24., szombat

Hat éve kezdtük a mosható pelusozást, a nagyfiammal. Nem volt előtte eldobhatós élményem, így a kontrasztot sem tapasztaltam meg. Zöld szempontok motiváltak elsősorban, hogy odafigyeléssel, az "elég" szem előtt tartásával sokat tehetek a környezetért az élet legkülönbözőbb területein. Persze, olcsóbb is így, de lássuk be, anyagilag nem tűnne fel a különbség, nem zuhanna az életszínvonalunk. Legfeljebb egy kicsit átrendeződne, mire költünk. Ahogy mi élünk (és sokan mások, tehát hogy nem filléres gondjaink vannak), úgyis arra jut pénz, amire akarjuk.

Amúgy meg utálok kidobni bármit is. A pelenka gyakorlatilag ruhadarab. Azért, mert kitalálták az új változatát, még nem biztos, hogy az jobb is. Szeretem, ha közöm van a dolgainkhoz, bíbelődni velük, nem teher a pelusokkal való munka, valahogy magától értetődik. A tisztulás természetes körforgása a szemünk előtt zajlik. Az eldobható pelenka megfoszt mindettől.

Monapellel kezdtünk, rögtön megvettük a kezdőkészletet. Még nomád táborban is vödröztünk, nem is illett volna a zöldbe és a zöld résztvevők közé más. Szóval, elfogyasztottunk néhány külsőt, de nagyon jól működött az egész Lőrinc kétéves koráig, amikor nagyobb nedvszívóképességre volt szükség, így a hátralévő hónapokban Babylove eldobhatót használtunk, ami elég jó fajta, nem túl drágán. Két és fél éves korától, majdnem egyik napról a másikra nem kellett neki pelus.

A készlet egy kétgyerekes barátnőmhöz vándorolt, így most, amikor Juli született, újat vettünk. Harmincötezer forintot költöttünk a tizenöt Praktikára, két All In One-ra, öt plusz betétre és a három S-es külsőre. Szeretem a Monapelt a minősége mellett azért is, mert magyar termék, ez is zöld eszme. A papírbetét, a szóda, a két vödör és az ecet is a felszerelés része. És most az apja is teljes erőbedobással pelenkáz, ez jó.

Már nemigen hibázunk a feladással, sosincs baleset. Juli héthetes, nem pisil-kakil különösebben nagy adagokat, nagyon vékony, így érdekesen hat rajta az óriás bugyor (pedig a téglalap alakú betétet nem is tesszük bele), és nem is használjuk ki a teljes Praktika-nedvszívóképességet. Ezért aztán még fundamentalistább, puritánabb lettem: nappalra, vagy ha kifogytunk a nadrágpelenkából, tetrát kap papírbetéttel a Monapel külsőbe. Így elég ritkán mosunk, akkor viszont minden belefér a mosógépbe.

Újdonság, hogy teraszunk van. Aki próbálta, tudja, milyen pelenkabarát a napfény: gyors száradás, illatos textíliák, fertőtlenítve, foltmentesen. És hát nagyon hangulatos a kendőben rámkötözött Julival teregetni kint a pelusokat, csicseregnek a madarak, kerek a világ. Ennél már csak azt szeretem jobban, amikor bent heverek Julival, félálomban szoptatok, és látom a teraszajtón keresztül, hogy az apja tereget csendben.

Na de persze a fórumozó anyák megmételyeztek. Röpködnek a dicsérő jelzők és a márkanevek, hát bűnös kívánságok kezdtek ébredezni bennem. A Popolinit irtó drágának találtam, viszont most tesztelek egy Bambino Mio próbacsomagot, tizenkét 1-es méretű prefolddal és három S-es külsővel. Hát, eléggé odavagyok: jó minőségű, egyszerűen kezelhető, jól illeszkedik, hamar szárad, és nagyon tetszik a kisebb csomag, meg a pöttyös külsők.

Rendeltem nyolc prefoldot, egy újszülött (még ez is jó) és egy S-es külsőt, ezzel egészítem ki az inkább éjszakákra használt Monapeleket. Ahogy nő Bambina Mia, még többször kerül elő majd a nadrágpelus. És most is van, hogy tetrát kap. Szóval most úgy gondolom, nem kell egy márka mellett lehorgonyozni, inkább kevesebbet venni, de többfélét, és a mindenkori igényeknek megfelelően használni.

6 megjegyzés:

Márti**** írta...

Szia!

Gratulálok a második mosós-pelusos babához is! :)

Mi is BM felhasználók vagyunk és teljesen egyetértek azzal a nézeteddel hogy inkább többféléből vegyünk kevesebbet, mert hol ez ez a jobb, hol az és ráadásul nem is minden babára illik ugyan az a pelus. A BM-nek most nagyon jó a gumírozása, így bátran ajánlom, amúgy pedig szeretném jelezni (jótanács, már ha kérsz belőle) hogy a Popolini prefold - ugyan olyan gyakorlatilag mint a BM belsője, csak olcsóbb. Lehet 12 db-os kiszerelésben venni. Mi a kis méretű belsőből használtunk csak Bambinot (mert akkor hiánycikk volt a popo prefold) de a nagyobb méretből a Popo van és gyakorlatilag ugyan az! Csak töredék áron.

Hát, további sok sikert a pelusozáshoz és sok-sok örömet-boldogságot a családhoz!

Jucuu írta...

Olyan jó olvasni a teraszos élményeket. Nekem most csinált a férjem teregetős helyet a teraszon (kifeszített pár méter madzagot:)), és tényleg olyan jó élmény nézni, ahogy a pelenkák lengedeznek a szélben! Meg az illatuk! Olyan friss, és visszahozza az anyukám által mosott ruhák emlékét.

Zsofia írta...

Sziasztok!
Szuper ez a blog, örülök, hogy rátaláltam!
2-3 héten belül megszületik a babánk, és azt tervezem, hogy ha beválik, én is a mosható pelenkákat fogok használni. Szorgalmasan gyűjtögetem az információkat a neten, de van még egy pár kérdésem, amikre eddig nem találtam választ, szóval szeretnék érdeklődni az itteni hozzáértőktől!
Azt már tudom, hogy a tároláshoz a vödör vízbe 1 dl ecetet kell tenni, de a mosógépbe az öblítő helyére mennyit kell önteni? A másik kérdésem: teafa olajat hol lehet kapni?
Kicsit kevésbé konkrét kérdés, de örülnék a tapasztaltak tanácsainak: "kezdőcsomagnak" milyen pelenkákat válaszunk? Első körben a Monepel és a Popolini kisméretéből készülök venni egy párat, van még olyan, amilyet esetleg kifejezetten ajánlotok?
Köszönöm előre is a válaszokat!

Laeres írta...

Szia Zsófi,

örülök hogy tetszik az oldal, igyekszünk hasznos infókat feltenni. Elvileg 10 literhez írnak 1 dl-t a vödörbe, tehát ha nagyobb vödrötök van, akkor kicsit többet tegyél bele. Mosáshoz is mehet egy deci nyugodtan, de mindez 10%-eshoz van mérve, tehát ha erősebbet veszel, akkor csökkentsd a mennyiséget. De ajánlom inkább a 10-es vagy 15%-osat, mert azok természetes alapúak, a 20-as viszont szintetikus. Teafa olajat fogsz kapni DM-ben is, mi pl. a Netbioról szoktuk rendelni (megtalálod az oldalon a linkjét), mert ott lehet 30 ml-es kiszerelést is kapni, viszonylag jó áron (emlékeim szerint olyan 1200 Ft-ért). Kezdőcsomag? Hm, nem könnyű. Igazából mindenki más statégiával indul neki. Mi Kushies-t vettünk, és be is vált. Érdemes arra is ügyelni, hogy milyen súlyhatárok vannak a pelenkáknál. Az általad írt márkákból találsz Onesize típusút pl., amit csak egyszer kell megvenni, és a pelenkázás végéig tudod használni, nem kell méretet váltani. Remélem egy kicsit tudtam segíteni, írj nyugodtan, ha felmerül valami kérdés.

Péter

Zsofia írta...

Szia Péter!
Köszönöm a választ!
Akkor... 10 mosás egy liter ecet, plusz még a vödörbe is kell, akkor kb. 2 hetente elfogy egy üveg, jól számolom? Azt hiszem, veszek egy párat :-)
A kezdőcsomagot úgy gondoltam, hogy első körben vennék és kipróbálnék többfélét, főleg, ha a különböző márkájú belsők és külsők szabadon kombinálhatók. Monapel azért tűnt kézenfekvőnek, mert a legolcsóbb, és mert onesize, de Popoliniből twosize-t készülök venni. A Kushies-ban azért vagyok bizonytalan, mert egészen különböző véleményeket olvastam róla különböző helyeken - sok embernek ez a kedvence, de vannak, akik utálják...
A hajtogatósat is kipróbálnám, csak kicsit félek tőle, mert elég bonyolultank tűnik... De lehet, hogy veszek egy-két Popolini prefoldot próbaképp.

ikra írta...

Évus, öröm ilyen bejegyzést olvasni, megmelengetted a szívemet :)