2008. szeptember 13., szombat

Leszokóban...



A blogban viszonylag kevés szó esett még eddig a leszoktató pelenkákról. Köszönet az alábbi cikkért Vadrózsának.


Van egy két és fél éves és egy 4 éves gyermekem. Háromféle leszoktató pelenkát használtam/használok velük. Ezek: a Monapel leszoktató pelenkája, a BambinoMio leszoktató pelenkája és egy Bright Bots márkájú leszoktató pelenka. A két elsőt Magyarországon is be lehet szerezni, a Bright Bots ugyanolyan mint a BM leszoktatója, csak színes. Ezért az egyszerűség kedvéért most a BM és a Monapel leszoktatójáról írok.
Mindkettő bugyi fazonú, és mindkettőnél felhívja a gyártó a figyelmet, hogy csak mérsékelten fogja fel a vizeletet, jóval kisebb nedvszívó képessége miatt. A hasonlóságok ezzel véget is értek. A BM leszoktatója valóban bugyira hasonlít, a gyermek is egyedül le és fel tudja venni. Pamutfrotírból van, derékrészen egyszeres anyag, középen két réteg frotír közt van egy nedvességzáró réteg. Kiválóan szellőzik, de hamar átázik. A szilárdabb székletet felfogja, más azonban átszivárog rajta. Inkább otthon használom, amikor már csak egy kicsi csorog be, mert későn szól, vagy nem érünk a wc-re időben.
A Monapel leszoktatóját akkor használom, ha nem biztos hogy wc-közelben leszünk. Ebben megyünk el otthonról, akár gyalog, akár autóval. Az anyaga kívül ugyanaz mint a Monapel AIO: kellemes tapintású vízzáró anyag. A belseje pamut, és vastag pamut nedvszívó van belevarrva. Egy vizeletet szivárgásmentesen felfog, nem ázik át benne a ruhája. Viszont a tökéletes zárásnak vannak hátrányai is: kevésbé rugalmas, így a gyerek egyedül (különösen nedvesen) nem tudja levenni. Sokkal kevésbé szellőzik mint a BM, ha becsorgott a pisi, hamar bepállik és kijönnek a kisfiam melegkiütései (nyáron gyakran van melegkiütése, nem csak a pelussal fedett részen, hanem bármely testhajlatban, nyakon – szóval igen érzékeny bőrű). Úgy tapasztaltam, hogy az első balesetig megfelelő a szellőzése, de a BM jobban szellőzik. Kiváló megoldásnak tartom olyan esetekre, amikor fontos, hogy csak bugyit és ne ruhát kelljen cserélni, és semmi se legyen szennyezett (télen nehéz lenne tartalék overált is vinni a sétához, és a vendégségben sem biztos, hogy örülnek egy pisifoltos szőnyegnek)
Én mindkét márkával elégedett vagyok, más-más célra használom őket. Nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása, célszerű lemérni a comb és derékméreteket, mert nálunk például a könnyű, de vastag combú gyerekeimnél hamarabb kellett méretet váltani, mint ami a kg-ban megadott méret. És mivel bugyi fazonú, nem lehet utána állítani, mint egy tépőzáras típusnál. Létezik tépőzáras leszoktató bugyi is, de nekem nincs ilyen.

Nincsenek megjegyzések: