2008. augusztus 13., szerda

A nagy szubjektív PAPÍRTESZT...

Amikor ennek a cikknek az ötletét fontolgattuk, egy részletes, mindenre kiterjedő teszt gondolata járt a fejünkben. Összeereszteni a sokféle eldobható papírbetétet, lássuk melyik bizonyul a legjobbnak. Hamar kiderült, hogy nincsenek objektív eszközeink, amellyel ezt a mérést le tudjuk folytatni. Egy dolgot ígérhetünk csak: valós, teljes mértékben szubjektív szülői tapasztalatokat...
Az eldobható papírbetéteknél önkéntelenül merül fel a kérdés: nem olyan, mintha papírpelenkába tennénk a gyermeket? Mire jó a textil, ha rajta van egy papírréteg?
A mosható pelenkához készült eldobható betéteket általában úgy készítik el, hogy ökológiai szempontból ne legyen károsító, ezért 100%-ban lebomlanak, így attól nem kell tartanunk, hogy netalán károsítják a gyermekünk bőrét - használat után pedig elegendő bedobni a Wc-be.
Véleményem szerint nem szükséges állandóan papírbetétet használni. Ha ismerjük gyermekünk ürítési szokásait, akkor nyugodt szívvel időzíthetjük csupán akkorra a papír behelyezését. A másik alkalom esetlegesen az éjszaka, amikor a papír egy kissé elszigeteli a gyermek bőrét a pisis pelenkától, egy 10-12 órás igénybevételnél ez a funkció nem elhanyagolható.

Készítettünk elsőként egy gyors bontást, amelyből kiderül, hogy mennyibe kerülnek a papírok:

  • Bambino Mio: 200 db, 2490 Ft = 12.45 Ft/db
  • Monapel: 50 db, 499 Ft = 9.98 Ft/db
  • Baby bruin: 50 db, kb. 500 Ft = 10 Ft/db
  • Popolini popli: 100 db, 990 Ft = 9.9 Ft/db
  • Popolini anyatejes: 100 db, 1390 Ft = 13.9 Ft/db
  • Kushies: 100 db, 1500 Ft = 15 Ft/db
  • Disana: 100 db, 1390 Ft = 13.9 Ft/db
  • Lotties 0-ás: 100 db, 1310 Ft = 13.1 Ft/db
  • Lotties 1-es: 100 db, 780 Ft = 7.8 Ft/db
  • Bummies: 100 db, kb. 1370 Ft (8$) = 13.7 Ft/db
Az ár önmagában még nem jelent sok mindent, annyiban mindenesetre segíti a tájékozódást, hogy mindenki el tudja dönteni, milyen árkategóriában szeretne vásárolni, és abban a kategóriában milyen termékeket talál. Bár ezek a betétek egyszer használatosként vannak hirdetve, sokan a pelenkákkal együtt ezt is kimossák - ha nem volt széklettel szennyezett, és így még költségkímélőbb. De nézzük a konkrét márkákat és típusokat:

Bambino Mio
"Kissé merev, kemény anyag. Tekercsben kapható, perforálva vannak a lapok, a mérete szinte ugyanakkora, mint a Monapelé vagy a baby Bruiné, csak 1-2 cm eltérés van, de az sem kisebb vagy nagyobb értelemben, hanem elcsúsztatva - hosszabb de keskenyebb az anyag. Sokszor mosható, én max. 4-5-ször mostam, de sokat elbír. Anyatejes széklethez használtuk, igazság szerint minden peluscserénél mosni kellett a BM külsőjét a combgumírozásnál, mert odáig mindig elfolyt a tartalom. Egyszóval nem szívja be a székletet, hanem fenntartja. Mi szerettük, de a drágább papírok közé tartozik, így ár-érték arányban nem tartom a legjobbnak." (Márti****)
"Egyetlen tekercset használtunk el, nálunk legnagyobb probléma az anyag vékonysága volt. Nem is a széklet miatt, mert akkor már nem anyatejes volt, hanem mert - főként éjszaka, amikor hosszabb időt volt a gyermeken - ráragadt a papír a bőrére. A mérete viszont nagyon szimpatikus, de összességében nem voltam vele maradéktalanul megelégedve." (Laeres)


Monapel
"Ezt zacskós kiszerelésben árulják, a betétek hajtogatva vannak benne. Kényelmesen szedhető, én egyben szoktam kitenni a csomagot, kupacban a pelusozós polcomra, és egyszerűen leveszek belőle egyet. Ez praktikusabb, mint a tekercses tépkedés: A mérete szabványos, körbetekerve a prefoldot épphogy körbeéri, de nem csúszik ki alóla. Hossza szintén jól használható, a fiúsan hajtogatott prefoldból kb. 8 cm marad papír nélkül, elől. Az anyag kellemes tapintású, elég sűrűn szövött, puhább. Ez is kibír néhány mosást, és maximum 4-5-ször mostam egyet, aztán kidobtam." (Márti****)

Baby Bruin
"Legnagyobb előnye, hogy a nagy áruházakban kapható, így viszonylag könnyű hozzájutni. Azt mondhatnám, hogy kb. ugyanolyan, mint a Monapel. Az ára 500 Ft környékén mozog. Ugyanúgy mostam illetve a wc-be dobtam, mint a fenti kettőt, igaz ennek a csomagolásán nincsen feltűntetve, hogy beledobható, mert lebomlik. Ez is finom puha, sűrű szövésű, hajtogatott formában, zacskózva 50 db-os kiszerelésben kapható." (Márti****)
"Amikor a kisfiamnak megrendeltük a mosható pelenkát, akkor a pelussal együtt a papírbetétet is megrendeltük, Monapel márkát. Teljesen jó volt, ha kakis lett, ment a WC-be, egyébként jó néhányszor mosható volt (ez minimum 4-5 alkalmat jelentett). Ezután a számomra mindig elérhető Baby Bruin márkájú papírbetétet vettem meg. nem igazán találtam különbséget a Monától, ugyanolyan jó volt, ugyanúgy nem bántotta a gyerkőc popóját! És a mosást is bírta, ezért ennél maradtam. Mivel különbség nem volt a kettő között, döntött az elérhetőség, és az ára, mivel a Mona a postaköltség miatt többe került." (Nagbri)


Popolini Popli
"Egy lap 24*35 cm.
Ez elég nagy egy nadrágpelenkába, méretre kell hajtogatni (néha kicsit macerás, mert közben a gyerek mozgolódik, a papírbetét pedig nem mindig marad úgy ahogy az ember elképzeli). Prefoldhoz viszont ideális, mert körbe lehet vele tekerni, így nem gyűrődik össze használat közben. Mivel nekem több nadrágpelusom van, ezért néha a plussz betét köré tekerem és így a rögzítés megoldott. Elvezeti a nedvességet, így a baba bőrét szárazabban tartja. Ez a típus inkább már sűrűbb kakihoz való, az anyatejes valamennyire átmegy a szálak között.
Ha nem lesz kakis, akkor párszor mosható. tapasztalataim szerint kb 3-5 mosát bírnak, de van hogy a 2. mosásnál már kissé szétmennek a szálak itt ott, valahol ritkásabb lesz. 100% természetes rostanyag, biológiailag lebomló, így wc-ben lehúzható, csak ki kell dobni és kész.
A leírás szerint babaápolásra is használható törlőkendőként. " (Kockapaci)


Popolini anyatejes
"100 db lap van egy tekercsen (16*28 cm-s lapok). Sűrűbb szövésű a többi papírbetétnél, kiváló nedvszívó, emiatt anyatejes széklethez is nagyon jó! Sokkal jobban megtartja a híg kakit, kevesebbet ereszt át a pelusba. Wc-be dobható, mert 100%-ig lebomlik. Törlőkendőként is használható. Ha csak pisis lesz, akkor elég sokszor mosható. Ellenben a többi papírbetéttel, nálam akár 8-10 mosást is kibírt (már ha megúszta kaki nélkül). Mérete miatt nem kell hajtogatni, én csak simán ráterítem a pelusra, vagy prefoldra és úgy adom fel utána a pelust. A combrésznál szokott néha meggyűrődni. Nálam ez a favorit!" (Kockapaci)




Kushies

"Több papírt kipróbáltunk, de a Kushies volt az, amit legtöbbet használtunk és használjuk a mai napig is gyermekünknél. Már a csomagolása is impozáns, a legtöbb papír kissé puritán megjelenésével ellentétben itt (ahogy minden más terméküknél) is sokat adtak a megjelenésre. Nekem szimpatikus volt (bár kevésbé környezettudatos), hogy minden tekercs külön egy műanyag védőburokban is benne van. A mosható pelenka egyik legnagyobb előnye, hogy a tisztítási folyamatot az ember saját maga csinálja, és így tudja, mint használt a pelenkákhoz - ez egy gyár esetében abszolút nem működőképes. A szállításnál ez a tasak megvédi az esetleges szennyeződéstől a papírt, és így nyugodt szívvel tehetjük bele a pelenkába. Némely cég külön készít anyatejes széklethez és hozzátáplálóshoz papírt, a Kushies ezt egyben oldotta meg. Mi nem mossuk a papírbetétet, így nem tudok nyilatkozni arról, hogy mennyire bírja a gyűrődést a papír. Mérete a Kushies pelenkákhoz van igazítva, ezen a ponton kissé kiforratlannak érzem a megoldást. Sajnos kissé keskenynek bizonyult a használat során, az anyatejes székletet - bár nagyon kiváló a nedvszívó képessége - némileg elvezette a combrészhez, nem tudta megfogni az összeset. Tapasztalataim szerint nagyon jó a tapadóképessége, más papíroknál észrevettem csúszkálást, ez viszont ellenáll az ilyen irányú behatásoknak, és így nem kell félni, hogy egy kúszó-mászó-rohangáló gyermeknél a mozgás miatt esetleg elcsúszik a betét. Mindent egybevetve jó szívvel tudom ajánlani, noha ennek a legmagasabb az ára az összes betét körül." (Laeres)


Disana
"A magasabb árkategóriás papírok másik tagja a Disana papírbetétje. Első tapasztalatom a papírról maga a tapintás volt, ami egészen ledöbbentett. Merthogy az általam ismert papírok közül vitathatatlanul ennek van a legfinomabb anyaga. Olyan, mintha papír és selyem kombinációja lenne. Egyszóval a kezdeti ismerkedés nagyon meggyőző volt, de az igazi próba természetesen a használat során vette kezdetét. A papír képessége rendkívül jó, bár anyatejes széklettel nem tudtuk tesztelni. Érdekes módon a vizeletet is nagyon jó elválasztja a baba bőrétől - mi főként éjszakára használjuk, és a reggeli igen nedves pelenkával ellentétben a papír szinte teljesen száraz. A méreteivel alapjában meg vagyunk elégedve, a szélesség megfelelő, a hosszúság lehetne egy kicsit kisebb, mert túl sokat kell visszahajtani. Ezen kívül azonban más negatívumot nem tudok említeni, minőségi termékkel állunk szemben, amelynek ár/érték aránya is megfelelő." (Laeres)

Lotties 0-ás (anyatejes)
"15*30cm lapméretű.
A Lotties a másik cég a Popolini mellett, aki úgy döntött, hogy külön készít papírbetétet anyatejes széklethez. Az ára inkább a felsőbb kategóriához sorolja. Minden gyártó igyekszik, hogy a saját pelenkáihoz passzoljol elsősorban a papír mérete - ez különösen igaz a Lottiesra. Volt szerencsénk két féle Lotties pelenkával is tesztelni, és megnyugvással tapasztaltuk, hogy ez "végre teljes mértékben passzol" a pelenka méreteihez. A nedvzárással, illetve a széklet megfogásával nem voltak problémák, kiválóan szerepelt a termék. Észrevettük viszont, hogy fura módon kissé erőteljesebben gyűrődik annál, mint azt az anyag vastagsága alapján elvártuk volna - természetesen ez nem okozott funkcionális nehézséget, mert nem mozgott el kúszás-mászás közben a betét. Mindent egybevetve korrekt, jó minőségű papír." (Laeres)


Lotties 1-es
"20*30-as lapméret.
Amikor kezembe fogtam a Lotties 1-es hártyavékony papírját, önkéntelenül ötlött fel bennem a gondolat, vajon hogy fogja bírni az igénybevételt? A BM-es papírnál számunkra gondot okozott a vékonyság, így kíváncsiak voltunk, vajon itt is érvényesül-e a hátulütője. Meglepve vettük észre, hogy a használat során nem jelentkezett a bőrre való tapadás, úgyhogy ettől nem kell tartani. A vízzáró tulajdonság viszont nem tökéletes, a papaír némileg visszaengedi a bőrre a vizeletet. Ez napközbeni használatnál kevésbé tapasztalható, éjszakára viszont érdemes esetleg másik típust választani. Ami a legnagyob meglepetés volt, az a termék ára, amely a legalacsonyabb az összes általunk vizsgált papír közül - ez azonban nincs kihatással a minőségére. Tudomásom szerint ez az egyetlen papír, amelynél a honlapon is fel van tűntetve, hogy mosható. Viszonylag jó minőségű termék párosul itt egészen kiváló árral, amely rendkívül vonzóvá teszi a Lotties papírját." (Laeres)

Bummies
"Lapméret: 20 * 30 cm és 12,5 * 30 cm
Nagyon puha, rugalmas anyag, kellemes tapintású. Elég nagy mérete miatt prefoldhoz is jó, nadrágpelenkába is kényelmesen berakható. Szárazabb érzést kelt a baba bőrének néhány más papírnál. Nem gyűrődik. Lebomlik természetesen, ezért wc-be kidobható. Hátránya (bár valakinél ez nem szempont) nem bírja a mosást, összeugrik. Egyszer azért ki szoktam mosni, utána jól ki kell huzogatni." (Kockapaci)



Itt szeretném megköszönni a lotties.hu valamint a babamosoly.hu (Disana) segítségét, akik a hiányzó papírokat elküldték nekünk, így tudtunk kiterjedtebb vizsgálatot végezni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Baby Bruint a forgalmazója nem ajánlja a wc-be dobni.

Kreatív Kimenő írta...

A Lotties 1-est hol lehet beszerezni?
Köszi!