2008. október 22., szerda

Gyapjú for president



Az alábbi cikkben a gyapjúkülsőkről esik szó, köszönet érte Ildikónak. Választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy hogyan lanolinozhatjuk a gyapjút - ennek több módja van, amelyekre egy későbbi posztban igyekszünk kitekinteni. Olvassa mindenki sok szeretettel...

Ezek azok a darabok, amiket legjobban szeretek a textilpelenkázásban! Bátran ajánlom mindenkinek! Elsőre azonban talán nem érdemes megvenni a teljes szobatisztaságig tartó kollekciót, több okból sem. Néhányan írják, hogy a baba bőre nem bírja a gyapjút, kipirosodik. Ezen kívül, a baba cseperedtével újabb és újabb ötleteket, darabokat lehet beszerezni, és kötni sem ördöngősség! Kár lenne mindjárt az elején megkötni a fantáziánkat is…
A gyapjúpelenka alá minden textilből varrt pelus feladható valamilyen módon. Így a textilt külön szárítjuk, nem úgy, mint agy egybevarrt pelusokat (ami sokkal tovább tart). Persze, a textilbelsők között is széles a választék, én a BambinoMio prefold pelenkáit használom, amit Snapy-vel rögzítek. A prefold rossz időben is viszonylag gyorsan szárad, nem sokat kell hajtogatni, hamar megtanulható, és szinte soha nem szennyezi be a gyapjúkülsőt. Prefold rögzítéstechnológiákból számos található a világhálón, és a blogban is találunk képes útmutatót.

A gyapjúpelust, ha addig nem történt meg, első használat előtt egy jobbfajta gyapjúmosószerben ki kell mosni. Nagyon fontos, hogy a víz inkább hideg legyen, mint meleg, a kézmeleg vízben is összemehet a gyapjú! Bár a forróvizes kezelés növeli a vízállóságot, viszont nagy bosszúság, ha a méret 2 számmal kisebb lesz. Majd rövid időre törülközőbe csavarjuk, és vizes kézzel diónyi lanolint kenegetünk a még nedves pelus belső oldalára. Ezt pár perc alatt jól belenyomkodjuk-masszírozzuk, amíg úgy gondoljuk, hogy egyenletesen eloszlott a lanolin. Lehet úgy is, hogy a lanolint feloldjuk vízben, és abba áztatjuk a pelusokat, de ezt még nem próbáltam. Kész gyapjúkezelő koncentrátumokatat is lehet vásárolni, de 200 gr. gyógyszertári lanolin hosszú időre megoldja a problémát, és nem is drága. A lanolinozott külsőket azután hűvös helyen lassan megszárítjuk (ez bő egy napot is igénybe vehet). Ha elszennyeződne, akkor a fenti eljárást ismételve újra kezeljük minden mosás után. A jól feladott gyapjúkülsővel azonban ez eléggé ritkán fordul elő. Szerintem 3 darab elegendő egy babához egy méretben. Ha netán valamelyik szennyeződne, a másik kettővel elboldogulok a megszáradásáig. Nagyjából 2 óránként pelenkázok, az éppen használaton kívüliek addig felcsipeszelve száradnak-levegőznek. Napra nem tenném, viszont a párás hűvös jót tesz neki. A gyapjúkülső megfelelő belsővel, betéttel jól bírja az éjszakákat is! A pisi nem folyik át rajta (ezen mindenki csodálkozik), azonban egy kis nedvességérzet néha előfordul a ruhán. Ezzel együtt a baba popsija jobban szellőzik, mint akár a legjobb légáteresztő műanyag pelenkakülsőben volna. A homokozót nem bírja, ezért érdemes egy vékony bugyikát húzni rá.
A gyapjúról: a szakértők szerint előfonal vagy előszálból készül. Szerintem a jó helyről vásárolt nyers gyapjút (turkáló!)úgy is meg lehet különböztetni a kezelt társaitól, hogy az nem csillog, hanem matt, fénytelen. Egyesek kész kötött pulcsikból szabják ki a megfelelő darabot, és egyszerűen összevarrják. Jómagam egy- és kétszálas fonalból is kötöttem a pelusokat, az Ottobre-design szerint. Az egyszálas kollekcióm nyárra készült. Lehet nem kötött, hanem nemezelt eljárással készült gyapjúkülsőket is kapni.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Ha nem vagy biztos, hogy gyapjú van a kezed között, akkor úgy is meg lehet bizonyosodni róla, hogy fogsz egy kis darab fonalat, szövet darabot, szöszt, és meggyújtod. Ez nem vicc!
A gyapjú nem gyullad meg, csak hamvad, az égett részt szépen szét tudod morzsolni az ujjaid között, és égett szőr szaga van (disznó pörzsölés, ha valaki volt már ilyen helyen).

Névtelen írta...

A gyógyszertári lanolinnal kapcsolatban lenne egy megjegyzésem. Ausztriában élek, ma a gyógyszertárban lanolint akartam venni gyapjú külső impregnálásához. Elmondtam, mire kell, és a hölgy is elmondta, hogy miből készítik a gyógyszertári lanolint, azaz hogy paraffin is van benne, ami kőolaj. Miután ezt tudatta velem, kedvesen megkérdezte, hogy ennek tükrében ezzel a lanolinnal akarom-e lekezelni a külsőimet?