2008. augusztus 16., szombat

Stash 1.0 - az első 9 hónap

Fordulóponthoz érkeztünk - úgy tűnik, lánykánk véglegesen kinőtte a kisméretű Bambino Mio pelenkákat. Ennek örömére és búcsúzóul (mivel remélhetőleg máris új használóra találtak :-)) ) készítettem egy "stash-t", amolyan tablót a továbbvándorló pelusokról.
Tehát a készlet áll 15 Bambino Mio pelenkából, 5 Popolini prefoldból (ezek között a használat szempontjából nincs különbség), 2 Popolini Kombolino, 2 Popolini Two Size, 1 Popolini Ultrafit Extra nadrágpelenkából, 1 Popolini EasyFix (All in one) pelusból, 3 Bambino Mio newborn, 2 Bamino Mio S-es, 1 Popolini XS, 3 Popolini S-es és 2 Imse Vimse Newborn külsőből.

Ezeket (+ egy BabyBeeHinds M-es gyapjúkülsőt éjszakára, de az még jó) használtuk 9 hónapig. A méret még tovább is jó lett volna, de a nyári melegben többet iszik a baba, így a kapacitása már kevésnek bizonyult. A maga idejéban mindegyikre szükség volt, mindazonáltal keveset használtuk az AIO-t, (miután lettek éjszakai nadrágpelusok, csak orvoshoz vittük tartaléknak), és a Popolini külsőket sem szaggattuk szét - először azt gondoltam, jók lesznek a prefoldokhoz a BM helyett, de nem.

A pelenkázás során igyekeztem úgy kialakítani a rutint, hogy az a lehető legkisebb macerával járjon, azt hiszem, sikerült. :-))
Tárolás: szárazon, egy 15 l-es fedeles (pedálos) szemetesvödörben (Baumax), mosóhálóval. Eleinte levendulaolajat használtam, aztán teafa olajat (beszerzési forrása DM, 30 ml-es kiszerelés kb. 600 Ft). A mosóháló megy egyenesen a mosógépbe. (Arra érdemes vigyázni, hogy ne zárjuk be a hálót, hatékonyabb a mosás, ha "kiszóródnak" a pelusok, nem szorulnak össze, jobban átöblítődnek.)
Mosás: 3 naponta, 40 °C-on (néha 60 °C-on), 50 ml MioCare mosópor+50 ml mosószóda +15 ml (egy nagy evőkanál) Mio Fresh fertőtlenítővel (ez utóbbi valószínűleg nem kellene, de engem megnyugtat, hogy van benne fertőtlenítő). Az öblítő helyére 1 dl 10%-os ecet.
Az anyatejes kakis külsőket kézzel, nem túl durva körömkefével és Baba folyékony szappannal mostam (nem volt mosószappanunk, de a DM Gallseife mosószappanja ennél lehet, hogy jobb.) (Itt arra érdemes figyelni, hogy vannak mosószerek, amik maradandó sárga foltot hagynak a külsők műanyag részén.) Rendszeresen mostam őket gépben is (lehet, hogy ezt nem bírják?) együtt a pelenkákkal.
Szárítás: szerencsére van erkélyünk, így, ha csak lehet, a szabadban száradnak.
Papírbetétet Popolini tekercseset vagy Poplit használunk, a tekercses szuper volt az anyatejes kakihoz, ha időben észrevettem, szinte teljesen megmenekült a pelus. A kakival együtt mennek a WC-be, a többit a pelusokkal együtt mossuk. Elhasználódás miatt én nem dobtam ki egyet sem.

Mostanra már a popsitörlő kendőt is újrahasznosítjuk (meglepően jó eredménnyel, azóta alig-alig van popsipirosodás, és gyorsan is gyógyul, ha mégis). A nem kakis törlőkendőket összegyűjtöm egy kisebb mosózsákban, a pelusokkal együtt mosom. Nem teregetem (nem vagyok mazochista és időmilliomos sem), a zsákban megszáradnak. A popsitörlő kendő dobozába kb. 2 marék gyűrött törlőkendőhoz teszek kb. 1-1,5 dl deszt. vizet + 15 csepp Aromax bőrápoló olajat, összenyomkodom, és kész is. kb. 3 napra elég.

Összefoglalva a 9 hónap tapasztalatait, a Bambino Mio nagyon jó választás volt a kicsi babára - csinos csomag, könnyen kezelhető, gyorsan szárad. Nagyon jól záródó külsők, nem folyik ki semmi még túlterhelt pelusnál sem. (Na jó, egyszer előfordult, de az eldobósból sokkal többször, pedig azt alig-alig használtunk.) Ami negatív tapasztalat volt: mivel a Bambino Mio külsőkből alighanem egy rossz szériát fogtunk ki, azokat nem szerettem igazán: a tépőzár szúrós fele annyira visszapöndörödött (az S-eseknél alig pár mosás után), hogy kidörzsölte a baba hasát. A Newborn külsőket azért a végsőkig kihasználtuk, de az S-es helyett már az Imse Vimse külsők jöttek, amik sokkal puhábbak. (Az alig használt S-esnél még az is előfordult, hogy az összepöndörödő tépőzár nem tartott az izgő-mozgó mászó babán, ha a ruha nem tartja, leesett volna a pelus.) A prefold sajátossága, hogy anyatejes kakinál bizony mosni kell a külsőt. Igazából nem nagy munka, de azért értékeltem, amikor már nem kellett.

Mindennek ellenére a következő méret már nem Bambino Mio - elsősorban azért, mert a pici lány annyit tornázik a pelenkázón, hogy a prefoldot képtelen vagyok ráadni. Most zsebes pelenkákat használunk (de részben prefolddal töltve), ezekről majd többb tapasztalat birtokában szeretnék írni.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hány kilós a babád 9 hónaposan? Túlléte a 7 kilót?

Névtelen írta...

mármint túllépte

Clea írta...

Szia, 9 hósan 7,5 kg volt a leányzó. Ahogy írtam is talán, a méret még jó lett volna, a kapacitással (és a feladással :-)) ) voltak gondok.

Névtelen írta...

Jah, hogy ő olyan kis soványka. Már kezdtem reménykedni, hogy akár 8 kg-ig lehet hordani.
A feladás, az nekem is komoly kihívás, ezért sem akarok már ilyen hajtogatósat.

Clea írta...

Az, hogy meddig lehet hordani, elsősorban a gyerek alkatától függ, nemcsak a kilóktól. Van, aki végig a kicsi méretet használja, mert nem növi ki a gyerkőc. Ha vékony, nem combos a baba, lehet, hogy nagyon sokáig jók rá a kisebb méretek A gyártó eredetileg a kis méretet az S-es külsőkig (5-7 kg-ig) ajánlja, de mivel a nagyobb méretű belső nehezen fér bele a 7-9 kg-ig szóló külsőbe, sokan még a kicsit használják 9 kg-ig.

jusztis írta...

Szia,

megkérdezhetem, milyen fajta popsitörlő kendőt használsz (ami bírja a mosást)?

Unknown írta...

Engem is a popsitörlő érdekelne. Úgy kell értenem, hogy az amúgy eldobható, -andó popsitörlőket te kimosod? Milyet használsz?